Kedi Ve Köpeklerin Beslenmesi

Kedi ve köpeklerin sağlıklı ve mutlu görünümleri sıkı sıkıya yeterli ve dengeli beslenmelerine bağlıdır. Kedi ve köpekler normalde kendi haline bırakıldığında yiyeceklerini bulup seçerler. Fakat insan kontrolünde yetiştirilen kedi ve köpeklerin gıdalarını seçme şansı yoktur. Bunların beslenme programları insanlar tarafından düzenlenmektedir. Bundan dolayı insanın kedi ve köpek besleme konusunda yapacağı hata hayvanın sağlığını olumsuz yönde etkileyecek ve birçok soruna yol açabilecektir (kas ve iskelet gelişim eksikliği, immun sistem yetersizliği, bozuk tüy yapısı gibi). Sağlıklı bir kedi veya köpeğe sahip olmanın temel koşullarından birisi onun dengeli ve yeterli beslenmesidir.

Enerji Gereksinimleri Tüm canlılar gibi kedi ve köpeklerin de enerji gereksinimleri; yaşa, canlı ağırlığa, gebeliğe, süt verme durumuna, cinsiyete veya aktiviteye göre değişiklik gösterir. Kedi ve köpekler enerji gereksinimlerini karşıladıkları zaman, yeme işlemine son verirler. Enerji gereksiniminin yeterli ölçüde karşılanıp karşılanmadığını anlamanın en sağlıklı yolu evcil dostunuzun belirli aralıklarla tartılıp, normal ağırlıkta kalmasını sağlayacak şekilde yiyeceğini azaltıp çoğaltmaktır.

Kedi ve köpekler temel olarak  su, protein, karbonhidrat, yağ, mineral ve vitaminlere ihtiyaç duyar. Evcil dostunuzun yaşı, ırkı, vücut yapısı, sağlık durumu mamasının belirlenmesindeki en temel unsurlardır. Bu değerlendirmeler evcil dostunuzun hekimiyle birlikte değerlendirilip planlanmalıdır.

Kedi Ve Köpeklere Ne Kadar Kaç Öğün Mama Vermeliyiz

Mama porsiyonlarının belirlenmesinde yaş, ırk, kilo ve sağlık unsurları gibi bir çok faktör olup bunları veteriner hekiminize danışıp ayarlanması gerekmektedir. Paket mamalarla beslenen kedi köpeklerde kilosuna göre ve vücut yapısına göre ortalama günlük enerji ihtiyacını karşılayacak mama miktarları yazılıdır bu gramajı günlük olarak öğünlerini ayarlayarak vermek doğru olacaktır.Herhangi bir sağlık sorunu varsa ona uygun diyeti  veteriner hekiminiz ayarlayacaktır.Ergin köpeklerin günlük olarak tüketeceği yiyecek miktarı bir öğünde verilebildiği gibi, özellikle egzersizi çok olan köpeklerde mide dilatasyonu ve tıkanmasının önlenmesi için 2-3 öğüne bölünerek de verilebilir . Kedilerin günlük tüketimini ise 2 veya daha fazla öğünde vermek gerekir. Ancak, emziren kedi ve köpeklerde günlük yiyecek miktarı mutlaka ikiden fazla öğüne ayrılıp verilmelidir. Yavruların mide kapasiteleri, günlük ihtiyaçlarını bir öğünde yemeyle karşılayacak kadar gelişmediğinden, yavrular yiyeceklerini birkaç öğünde tüketirler. Yavruların diyetleri 6. haftadan 3. aya kadar günde 4 öğün, 3. aydan 6. aya kadar günde 3 öğün, 6. aydan 12. aya kadar günde 2 öğün, 12. aydan sonra ise günde 1 öğün olarak verilmelidir. Köpek ve kedilerin beslenmesi devamlı aynı saatte olmalıdır. Bu uygulama besin maddelerinin sindirilmesi bakımından çok önemlidir. Yiyeceklerde az bir bayatlama bile tüketimi etkiler. Kedi ve köpeklerin bir yerden başka bir yere taşınmaları, cinsel yönden aktif oldukları dönemler ve korkutulma gibi nedenler iştahlarında azalmaya sebep olabilir.

Kedi Ve Köpeğinize Vermemeniz Gereken Gıdalar

SÜT, ÇİKOLATA, ÜZÜM, SOĞAN, SARIMSAK, YUMURTA, BALIK, KAFEİNLİ İÇECEKLER, ALKOL, TUZ gibi insanların rutin hayatta tükettiği bazı gıdalar çoğunlukla evcil dostumuz için çok tehlikelidir.Bu yüzden bu tarz gıdalara kesinlikle ulaşamamalıdır.Bunlardan birini yediğini düşünüyorsanız veya öğürme,kusma,salya artışı,nefes almada güçlük,denge kaybı,dışkıda kan,idrar ve dışkıda artış gibi  zehirlenme belirtilerden birini görüyorsanız hekiminize başvurmanız gerekmektedir.

 

Sonuç

Köpek ve kedilerin vücut ağırlığının stabil olması sağlıklı olduklarının en iyi bir göstergesidir. Bu nedenle belirli aralıklarla vücut ağırlığının belirlenmesi sağlık kontrolü yönünden önemlidir. Köpek ve kedilerin sağlıklı ve uzun süre yaşamaları insanın elindedir. Bu yüzden hayvan sahiplerinin beslenme konusunda bilinçli olmaları gereklidir. Kendimizin yemediği bozulmuş, kirlenmiş yiyecekleri kesinlikle onlara da vermemeliyiz. Ülkemizde son yıllarda hızlı bir şekilde yaygınlaşan hazır mamaların besin maddeleri içeriğinin ve sağlığa uygunluğunun kontrolü de çok önemlidir. Kedi ve köpeklerde 2 günden fazla iştah kaybı varsa, bir Veteriner Hekime başvurulmalıdır.