KEDİ VE KÖPEKLERDE PARAZİT TEDAVİSİ VE AŞI TAKVİMİ

Kedi ve köpek yavruları için paraziter tedavi çoğu zaman hayati önem taşır. Bu yüzden anne adayı kedi ve köpeklerin yavrularına daha doğurmadan parazit bulaştırma riski olduğu için öncelikli hedef annenin parazit tedavisinin yapılmasıdır.

Yavrular 30-40 günlükken iç parazit tedavisi başlayabilir. Bu süreç parazitlerin gelişim evreleri dikkate alınarak on beş gün arayla üç defa şeklinde düzenlenmiştir. Bu uygulamadan sonra genel parazit tedavisi üç aydan üç aya yapılmaktadır.

İç parazit ile birlikte bit, pire, kene ve bunların yumurta ve larvalarına etkilemesi için dış parazit dediğimiz ilaçlar ayda bir olmak kaydı ile kullanılmaya başlar.

İç ve dış parazit uygulamasını takiben on beş gün için yavrunun sağlık durumuna göre aşı programına başlanır.

 

Kedi AşılarıKöpek Aşıları
LösemiBronchine
KarmaCorona
KuduzKarma
Kuduz

 

İlk etapta daha hafif aşılarla başlanır ve haftalık olmak üzere aşılara devam edilir. Kuduz haricindeki diğer aşıların hepsinin tekrarının yapılması en önemli konudur. Eğer aşıların ikinci dozları uygulanmazsa ilk dozda etkisini kaybeder ve aşı boşa gider. Köpekte 6-8, kedide 3-5 haftalık periyodu kapsayan ilk aşılardan sonra, bir sene sonra aşılar tek olarak tekrar edilir.

Yavruların aşıları bitene kadar başka hayvanlarla temas etmemesi ve dışarıya çıkarılmaması şiddetle tavsiye edilir.