YAVRU KEDİ VE KÖPEK BESLEME NASIL OLMALIDIR?

Yeni doğan kedi ve köpeklerde dikkat edilecek en önemli unsurlar beslenme ve vücut ısısını korumasıdır. Yavrunun annesi yanındaysa zaten düzenli süt emip annesi tarafından vücut ısısı dengelenebileceği için bu durumda sıkıntı gözlenmez. Burada dikkat edilecek en önemli şey annenin iyi beslenmesidir. İyi beslenen bir annenin hem bağışıklığı hem de süt üretimi iyi olur.

Asıl sıkıntı annesi olmayan yavrularda gözlenmektedir. İlk etapta dikkat edeceğimiz nokta yavrunun beslenmesidir. Bu anne sütü yerini tutan özel süt tozları ile sağlanabilir. Yeni doğan bir yavrunun ırka göre değişmekle birlikte mide kapasitesi 4–6 ml’dir.  Bu durum dikkate alınarak yeni doğan yavrunun her 2–4 saatte bir ortalama 4–6 ml özel yavru sütüyle beslenmesi gerekir. Bu süt tozları suyla birlikte hazırlanacağı için doğal olarak yavrunu su ihtiyacı da karşılanmış olacaktır.

İkinci önemli konu ise vücut ısısının sağlanmasıdır. Yeni doğan bir yavrunun vücut ısısı 36–37 derece civarındadır. Yavruya ufak bir kutu içerisinde yumuşak bir zemin oluşturularak, bir pet şişenin içine ılık su koyularak etrafı bir havluyla sarılıp kutunun içine koyulur ve yavrunun onu annesi gibi hissedip ona yaslanarak vücut ısısını dengeleyip uyuması sağlanır. Ayrıca annenin kalp atışlarını taklit etmesi açısından bir saat ortama konulabilir.

Ayrıca beslenme kadar önemli olan bir konuda kaka ve çiş konusudur. Yenidoğan yavrularda işeme ve kaka yapma refleksleri tam olarak gelişmediği için bu işlemleri kendileri yapamaz. Normalde anneleri o bölgelerini yalayarak yavrularının kaka ve çiş reflekslerini uyararak işlemi başlatır ve rahatlamalarını sağlar. Ancak annesi olmayan yavrularda bu işlemi pamukla o bölgelerine masaj yaparak 2-4 saatte bir bizim tekrarlamamız gerekir.