Her ne kadar onlar hakkında ‘küçük dostlarımız’ diye bahsetsek de kiloları ve mizaçları bir hayli değişken olan evcil hayvanlarımızın seyahatiyle ilgili bilgileri sizler için derledim. Evcil hayvanınızın seyahatinde sağlık açısından ve yasal zorunluluk olması nedeniyle aşılarını (özellikle kuduz aşısı) yaptırmalısınız. Diğer aşılarını da yaptırmanızda fayda var. Son yıllarda hava veya karayolu taşıma şirketleri dış parazit uygulamalarını da önemsemeye başladılar. Tüm aşılarınızı eksiksiz yaptırdığınızdan emin olmalısınız. Bu olası bir pet otel hizmeti ihtiyacınızda da önem arz etmektedir.

Otobüs ile şehirlerarası seyahatlerde hayvanımı yanımda taşıyabilir miyim?

MADDE 5 – Aynı Yönetmeliğin 38 inci maddesinin altıncı fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
“(6) Aşı karneli kedi, köpek (tehlike arz edenler hariç) ve kuş (saka, muhabbet kuşu veya kanarya) gibi evcil hayvanlar, özel kafesleri kilitli olmak şartıyla bagaj taşımaya mahsus bölümün dışında hayvan sahibi yolcunun kucağında veya oturduğu koltuğun önünde de taşınabilir. Gerekli hallerde, yolcu alınmaksızın evcil hayvanların taşıtın içinde taşınabileceği özel sefer düzenlenebilir. Bu fıkraya uymayan yetki belgesi sahiplerine 2 uyarma verilir.”

Karayolları yönetmeliğinin 5. Maddesinin 6. Bendinde de anlaşılabildiği gibi yasal boşluklar sebebiyle minik dostunuzun pek de sağlıklı olmayan bagaj bölümünde seyahat etme ihtimali vardır. Bu yüzden kurumsal bir otobüs firmasıyla önceden haberli şekilde seyahatinizi organize etmenizde fayda var.

Hayvanım ile uçak seyahati nasıl yapabilirim?

Hayvanınız ile yurtiçi uçuş yapabilmeniz için gereken şartlar havayolu şirketleri arasında bazı ufak farklılıklar gösterse de genel olarak taşıma kafesi dahil 8 kg’ a kadar, 32X32X50 veya 23X30X40 ölçüde (şirketten şirkete farklılık göstermekte) taşıma kafeslerinde, yasal belgeleriyle birlikte yanınızda taşınmasına müsaade edilmektedir. Bunun dışında kalan durumlarda kabin basıncı ve ısısıyla aynı olan kargo bölümünde de hayvanınız seyahat edebilmektedir. Bunun için önceden havayolu şirketini arayıp konuşmalısınız. Çünkü uçuşlarda hayvan taşıma sınırı (genellikle 3) bulunduğu için ilk başvuran kişiler hak sahibi olacaktır. Uçuşlarda kuduz aşısının 30 günden önce ve 1 yıldan geç yapılmamış olması önemsenmektedir. İç dış parazitlerinin yapılmış olması ve hayvanın 90 günlükten büyük olması önem arz etmektedir.
Hayvanınız ile yurtdışı seyahatlariniz için gereken şartlar da havayolu şirketleri arasında değişiklik gösterdiği gibi gideceğiniz ülkelerde de farklılık göstermektedir. Bu yüzden mutlaka konsoloslukla iletişime geçmelisiniz. Örneğin; Avrupa ülkeleri kuduz titrasyon testi isterken Amerika Birleşik Devletleri bu şartı koşmamaktadır.

Avrupa Parlamentosu ve Avrupa Birliği Konseyinin 26.05.2003 tarihli 998/2003 sayılı düzenlemesiyle pet hayvan taşınmasına sınırlama getirilmiştir. Hayvanınızın mikroçipi ve pet pasaportu olmalıdır, Kuduz titrasyon testi için petiniziden alınacak olan kan örneği Avrupa Komisyonu tarafından yetkilendirilmiş olan Türkiye’deki tek laboratuar olan Ankara Etlik Merkez Veteriner Kontrol ve Araştırma Enstitüsü Müdürlüğüne gönderilecektir.Bu işlemlerde en az 21 gün önce hayvanınızın aşılanmış olması gerekmektedir. Kan örneği , kanı alan veteriner hekiminiz tarafından hazırlanacak olan diğer belgelerle Enstitüye gönderilir. Sonuç ortalama 1-2 ay içerisinde gönderilmektedir.
AB üye ülkelerine giriş yapacak pet hayvanları ülkelerinden hareket etmelerinden en geç 3 ay öncesine kadar antikor titrelerini belgelendirmelidirler.
• Veteriner Hekimiz tarafından Sağlık Sertifikası hazırlanmalıdır.
• Bağlı olduğunuz Belediye Veteriner İşleri Müdürlüğünden ” Menşei Şahadetnamesi” almanız gerekmektedir.
• Bu belgeleri tamamladıktan sonra Tarım İlçe- İl Müdürlüğü’ne başvurularak Uluslararası Sağlık Sertifikası alınır.

 

Tüm bu uçuşlarda hayvanınızın yırtıcı, hırçın olup olmadığı ve sakinleştiriciye ihtiyacı olup olmadığı da göz önünde bulundurulmaktadır. Hayvanınız için uygun olan sakinleştirici ilacı veteriner hekiminizin uygun gördüğü dozda kullanmalısınız. Unutulmamalıdır ki yasal çerçeve içerisinde tüm değişkenlikler kabin amirinin insiyatifindedir.
Ülkelerin Tehlikeli ve Yasak kabul edebileceği bazı ırklar American Staffordshire Bull Terrier (Amstaff), Bull Terrier, Argentinean Dogo, Japanese Tosa, Staffordshire Bull Terrier (English Staff), Pitt Bull Terrier, Brazilian Fila.

SEYAHATLERİNİZ İÇİN GEREKLİ TÜM RESMİ İŞLEMLER ŞUBELERİMİZDE YAPILMAKTADIR.
ÇİP TAKILMASI
KUDUZ VE EKSİK AŞİLARI
KUDUZ TİTRASYON TESTİ PROSEDÜRLERİ
SEYAHATE UYGUNLUK MUAYENESİ VE SAĞLIKLIDIR BELGESİ

Lütfen işlemler ve sorularınız için bizimle iletişime geçiniz.

 

Veteriner Hekim Yılmaz Orkun Atıcı